Hvordan kugledynen kan optimere din søvn

Hvordan kugledynen kan optimere din søvn

Hvordan virker en kugledyne? 

Kugledyner har været kendt af terapeuter i et par årtier nu - men det er først for nyligt blevet populært. Populariteten kommer ikke som en stor overraskelse, kugledyner rapporteres nemlig til at reducere stress, angst og give en bedre kvalitet af søvn. 

Rundt omkring i verden, rapporterer næsten halvdelen af ​​befolkningen, at de føler sig stressede næsten dagligt (for ikke at nævne angst og dårlig søvn). Mange leder derfor efter en medicin-fri måde at føle sig rolig og afslappet på igen. 

Hvad er nogle af de mest almindelige årsager til at bruge kugledyner? 

  • Stress og angst 
  • Dybdepres-stimulering 
  • Søvnløshed 
  • Depression
  • Autisme
  • ADHD 

Men hvordan fungerer kugledyner egentlig? 

Videnskaben forsøger stadig at finde ud af den nøjagtige mekanisme, der er skyld i hvorfor de rent faktisk fungerer, og der er en række teorier. 

Kugledyner bør fungere på samme måde som en teknik kaldet ‘deep pressure stimulation’ (dybdepres-stimulering). Denne teknik indebærer at anvende et fast, men blidt pres lige over kroppen, for at reducere kronisk stress og høje angstniveauer. 

Andre kilder til dybdepres-stimulering kan for eksempel være et tæt knus fra en man holder af; eksempelvis en forælder eller en partner (for har vi ikke alle brug for et kram, når vi føler os nede eller prøver at falde i søvn?). 

Dybdepres-stimulering tillader kroppen at skifte fra det sympatiske nervesystem (SNS) til det parasympatiske nervesystem (PNS). 

SNS forbedrer vores evne til at yde vores maksimale - det vil sige at kæmpe fysisk eller flygte med stor hast, mens PNS fremmer de reaktioner, som foregår i hvile og genopbygger kroppen. Den styrer fordøjelses-systemet og mave-tarmsystemets motilitet.

Når SNS tager føringen for længe, ​​føler du dig ængstelig, træt, på kanten og irritabel. Du sover ikke så godt, og dit fordøjelsessystem kan påvirkes. Når det parasympatiske nervesystem overtager, sænkes din puls, musklerne slapper af, og cirkulationen forbedres. Din krop producerer endorfiner, som er de “glade” hormoner, der får dig til at føle dig fantastisk. 

Når du sover med en kugledyne, leveres dybdepres-stimulering til dig gennem en tung vægt af en kugledyne, der er spredt over din krop - jævnt, hvilket giver os mere information om vores krop og position, og øger roen og beroligelsen. 

Her er grunde til hvorfor dette kan være vigtigt: 

Vores kroppe får konstant input fra det sensoriske system (høre, se, lugte og føle). For hver af vores sanser er der input. Vægt generelt (en kugledyne, et knus, en hund der sidder på dit skød / bryst), giver alle din krop noget, der kaldes den proprioceptive sans, også kaldet bevægelsessansen eller muskel- og stillingssansen (den opfatter og fortæller kroppen, hvor den er i rummet, bevægelser, vægt mm.). 

Den proprioceptive sans skal stimuleres for at udvikles, og stimulering af den proprioceptive sans har en samlende og beroligende effekt for dit nervesystem, da din krop “med sikkerhed ved”, hvor den er. 

Udover dette, er kugledyner kendt for at være sikkert (spædbørn, handicappede og andre der ikke selv har kræfter til at fjerne dynen undtaget), så det giver helt klart mening at prøve det af og se, om det fungerer for dig. 

Ved at købe en dyne fra soo, har du en risikofri prøveperiode på 30 dage - og du kan sende den tilbage, hvis du ikke oplever nogen positiv effekt. Prøv den!

Denne artikel er til informationsformål, og indholdet er ikke beregnet til at erstatte professionel medicinsk rådgivning.

Tilbage til blog

1 kommentar

Varmer den eller skal man have almindelig dyne over også.
Jeg lider af søvnløshed og er 73år

Jette Møller

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.